Are you a designer?

login to the download area

The Room

Hamburg by Frank Theuerkauf

Are you a designer?

login to the download area

The Room

Hamburg by Frank Theuerkauf

Year 2013
Hamburg Germany

“THE ROOM is a new, exclusive Lounge Club located on the ground floor of the Radisson Blu Hotel in Hamburg based on the concept of designer Frank Theuerkauf.”

DESCRIPTION
from the architects’ statement

“THE ROOM is a new, exclusive Lounge Club located on the ground floor of the Radisson Blu Hotel in Hamburg based on the concept of designer Frank Theuerkauf. THE ROOM consists of three different areas. The first bar area is the Day Lounge, which stands out for its particularly welcoming counter, that entices guests to linger. Behind the counter stands a back-lit marble feature wall by Lithos Design, from the "Le Pietre Luminose" collection. The texture, named after the star Naos, features incisions of variable thickness and size made using the most innovative industrial techniques, granting it accentuated translucence and three-dimensionality. Every module is back-lit by an independent steel lampholder with fluorescent tubes, casting a strong warm light onto the entire area. On the other side of the room, behind a floor-to-ceiling glass wall, a smokers' room welcomes visitors with vintage re-dyed Persian rugs. Bottles of wine appear as if stowed on floating boxes, which are in actual fact recessed into the walls behind them to allow back-lighting specifically for this purpose. The mirrored columns in bronze glass, the warm hue of the custom-designed lights and the interaction of the golden and bronze materials further contribute towards creating the warm and welcoming atmosphere that is characteristic of the Day Lounge.

The Day Lounge can also be used independently thanks to the soundproofed sliding door that separates it from the Club, devised to blend in seamlessly with the surface of the wall, whether open or shut.

The pinnacle of the design of the second area, the Club, lies in the 9-metre long bar made of lightened cement, which sets the stage for some truly spectacular lighting and disco effects. For this feature, the designer selected a material that is traditionally intended for the architecture of façades, taking it indoors as an unprecedented design choice. The lightened cement casts light through to its exterior along thin incorporated fibreglass cables. For structural reasons, the cement panels, measuring 120 x 60 cm in size, are inserted into T-shaped iron profiles, coated with black powder paint. At the rear of the buffet bar, the bottles are lined up opposite a black glass mirror, which reflects the surroundings and gives it an almost mystical depth. A completely illuminated installation runs across the ceiling, consisting of Plexiglas dodecahedrons, selected and positioned individually, giving the whole a decidedly sculptural feel. The reflecting surfaces, the methods of reflection, the shapes of the polyhedrons and the cut of their faces, everything contributes towards casting a particular game of lights and shadows onto the floor and onto the walls, a game that changes every time depending on the onlooker's perspective.

On the opposite side to the bar, generously sized sitting areas spread over three levels. The wall is clad with smooth overlapping wooden slats creating a grate, fitted 20 cm away from a reflective wall lit with LED technology. The wall therefore becomes especially scenic, with varying colour and depth. The lighting system, which is co-ordinated in every area to allow for light direction, is therefore supported by ambient lights to create the right atmosphere.

The Club area is also connected to the “Blue Room”, which is distinguished by glazing, friezes on the mirror and padded furniture in various shades of blue. The heart of the “Blue Room” consists of an enormous free-standing fireplace, installed in an existing load-bearing pillar placed right in the middle of the room. What was seen initially as an element of disturbance has therefore been transformed into a focus point that can be seen from every side of the room, and in which a 3D effect hydrogen flame burns.”

textures

materials

details

THE ROOM Bar & Club
Designer: Frank Theuerkauf
Pictures courtesy of Frank Theuerkauf.
All rights reserved.

textures

materials

details

THE ROOM Bar & Club
Designer: Frank Theuerkauf
Pictures courtesy of Frank Theuerkauf.
All rights reserved.

Back to projects list